Lakáshitel

A lakáshitelek a bankrendszer által az azon ügyfeleknek nyújtott hitelei, akik saját önerőből nem tudják vagy pénzügyi megfontolásból nem akarják megvásárolni, felépíteni ingatlanukat.

Te kinézted már álmaid otthonát?

Az alábbiakban próbáljuk a lehető legérthetőbb módon elmagyarázni a lakáshitelek fő témaköreit, típusait és esetlegesen felmerülő kockázatait!

Fontosnak tartjuk, hogy ahogyan világunk változik úgy a hatályos szabályozások, a törvényi háttér is folyamatos átalakítás alatt van. Kérünk minden esetben egyeztess bankárjainkkal, akik az aktualitásokról tájékoztatni tudnak!

Lépj kapcsolatba velünk már a tervezési fázis elején!

 

Díjmentes konzultációink személyesen és online is elérhetőek – ahol Te és tanácsadónk is tisztábban fogja látni a helyzeted, így közösen tudtok jó bankot és egy a számodra megfelelő terméket választani! 

Lakáshitelről sok esetben beszélhetünk, a gyakorlatban egy lakhatási célra adott kölcsön, mely a nevéből is adódóan minden esetben ingatlan fedezettel rendelkező banki termék.

 

Lakáshitelekről van szó, amikor:

 • Használt vagy új lakást, családi házat vásárolsz, vagy 
 • Meglévő ingatlanod korszerűsíted, bővíted vagy
 • Amennyiben egy teljesen új építkezést finanszíroznál. 

Az alábbiakat feltétlen vedd számításba, ha lakáshitelben gondolkodsz!

 • Vásárlás, építés esetén milyen összetételű és mekkora önerővel rendelkezel? 
 • Mekkora értékű ingatlant tudsz megvásárolni vagy felépíteni? 
 • Felújítás, korszerűsítés esetén mekkora a várható bekerülési költség? 
 • Mi az ideális havi törlesztő részlet amit gond nélkül be tudsz vállalni? 

Mind fontos, alapvetően a hitelfelvételed sikerességét befolyásoló kérdések. Próbáljuk össze foglalni miért!

 

Önerő

Az önerő témaköre lakásvásárlásoknál, építkezéseknél az egyik legfontosabb témakör, mivel önerővel vagy azt helyettesítő eszközzel rendelkezned kell! Az önerő mértékét Magyarországon az ingatlan terhelési törvény szabályozza – e szerint egy ingatlan a banki értékbecslő által megállapított forgalmi értékének 80%-áig terhelhető hitellel.

 

Vásárlás vagy építkezésnél legalább 20% önrésszel kell rendelkezz!

A törvény a bankoknak ezen felül szabad kezet ad a szabályozásban, kisebb települések vagy rosszabb minőségű ingatlanok esetén előfordulhat, hogy változik a finanszírozási arány! Tehát van, hogy egy adott bank a 20% önrésztől többet kér! TIPP – ha nem vagy biztos az ingatlanhoz mekkora önrész kell kérj banki előzetes értékbecslést, mielőtt nagyobb összeget kockáztatnál! Kollégáink ebben is a segítségedre lesznek!

 

Önerő pótlása 

A szabályozások szerencsére más, az önerő pótlására szolgáló eszközöket is tartalmaznak! Az önerődet pótló vagy adott esetben kiegészítő megoldásról akkor beszélhetünk,

 • Amikor van olyan meglévő, és a banki szempontok szerint forgalom képes ingatlan melyet plusz fedezetként a lakáshitelbe be tudsz vonni. Ebben az esetben az új, valamint a plusz fedezetként felajánlott ingatlan összértéke adja a lakáshitel alapját! 
 • Önerő lehet továbbá gyermekek után járó állami támogatás is, Babaváró hitel, Családi Otthonteremtési Kedvezmény és az új építkezéseknél elérhető ÁFA vissza térítés!

  A lakáshitelek kamatperiódusai és jövedelmünk terhelhetősége 

  Ahogyan a lakáscélok és az önerő összetétele is sokrétű úgy egyéb feltételekben is különbségek vannak!  Napjaink meghatározó témakörei lettek a hitelezésben a hitelek fix időszakai, a futamidő, valamint a jövedelmünk százalékos arányában kifejezhető terhelhetősége. 

   

  Futamidő

  Jelzálog alapú hiteleknél gondolkodhatsz a 12 hónapos futamidőtől, egészen a 30 éves futamidőben is, de érdemes tudni – a hosszabb futamidő egyben nagyobb teljes visszafizetést is jelent a bankok felé! Értelem szerű, ha hosszúra nyúlik a hitel vissza fizetési ideje úgy a bankok egyre több és több kamattal tudják terhelni az ügyfelet; ezért minden esetben gondold át a terveidhez és pénztárcádhoz képest megfelelő választást! 

  FONTOS, meglehet egy hosszabb futamidő esetén akár a dupláját is visszafizetheted a banknak! Okos gondolkodással, megtakarítással és célzott hitel előtörlesztésekkel akár több millió Ft összeggel csökkentheted a teljes vissza fizetést a bank felé! Miért van így?

   

  Minden a hitelbe előtörlesztett összeg után a bank nem tud kamatot felszámolni Neked!

  Egyeztess kollégáinkkal ingyenesen, megmutatjuk hogyan tudsz a legjobban kiszállni hiteledből!

   

  Kamatperiódus

  A kamatperiódus szó nem a hitel futamidőt, hanem a hitel futamidőn belüli fix kamatozását fejezi ki. A kamatperióduson belül a bank azt vállalja a köztetek létrejött szerződésben, hogy az általad választott időszakon belül nem változik a hitel kamata; ez az időszak alapjában véve két típusra bontható

  • Biztonságosan gondolkodó ügyfélként választhatsz teljesen fix, kockázat mentes hitelt, vagy 
  • Változó kamatozású, de akár a kockázatokat mégis elkerülő terméket. 

  Felelős hitelezőként úgy gondoljuk, csak olyan kamatperiódust válassz mely az élethelyzetednek és körülményeidnek megfelelő! Változó kamatozású hitelt csakis abban az esetben igényelj, ha rendelkezel tervel, vagy védőhálóval egy kamatváltozás esetére!

   

  Jövedelem terhelés

  Jövedelmünk terhelhetősége a hitelezés alappillérévé vált a kétezres évek deviza válsága után.  Egyrészt rendelkezned kell a bank által elfogadott jövedelemmel, másfelől meg kell felelj a jövedelem terhelési törvénynek, amely kamatperiódusokra és jövedelem szintre bontva határozza meg az igazolt jövedelmed terhelhetőségét százalékos arányban. Mára gyakorlatilag kimondhatjuk, ez a szabályozás alapjában véve határozza meg a hitelek piacát! Hogyan néz ki?  

  Az alábbi táblázatban egyszerűen, érthetően megmutatjuk.

  További lakáshitel termékeink:

  Piaci kamatozású
  lakáshitelek

  Azok a lakáshitelek melyeknél a bankok saját hatáskörben dönthetnek milyen kondíciók mellett adnak hitelt.

  • A termékek állami támogatással nem rendelkeznek.
  • Nincsenek fogyasztóbarát MNB szabályozás alatt.
  • A bank saját hatáskörben dönt a kamatozásáról, és
  • az induló költségek mértékéről.

  Állami támogatott
  lakáshitelek

  Állami támogatással rendelkező lakáshitelek a családtámogatási rendszeren belüli, 2 és 3 gyermek után igényelhető hitelek.

  • Állami garanciával nyújtott,
  • 3% kamatozású,
  • akár 25 évig fix kamatozású
  • lakásvásárlási, felújítási,
  • korszerűsítési és építési hitelek.

  Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek

  A Magyar Nemzeti Bank által szabályozott, a bankoknál egységes tulajdonságokkal felvehető lakáshitelek.

  • Kizárólag egyenlő havi törlesztő részletek.
  • A bank haszna maximum 3.5%.
  • Folyósítási díj maximum 150.000Ft.
  • Előtörlesztési díj maximum 1%.
  • A hitelbírálati idő max. 15 nap lehet.
  Díjmentes konzultációink személyesen és online is elérhetőek – ahol Te és tanácsadónk is tisztábban fogja látni a helyzeted, így közösen tudtok jó bankot és egy a számodra megfelelő terméket választani! Keress minket csatornáink egyikén.
  Visszahívást kérek!

  Adataid megadása után hitelszakértő kollégánk felveszi veled a kapcsolatot. Minden szolgáltatásunk teljes egészében kötelezettség és díjmentes.

   *-al jelölt mező kitöltése kötelező

   Kérj visszahívást szakértő kollégáinktól!
   Pontosan milyen feltételek mellett mennyi hitelhez juthatsz a bevételeid alapján? Milyen állami támogatásra vagy jogosult? Segítünk, hogy tisztábban lásd a lehetőségeid.
   Kérjen visszahívást szakértő Kollégáinktól!