Folyószámla hitelkeret és hitelkártya

A lakossági és egyben a céges folyószámlákhoz tartozó folyószámlahitel egy olyan típusú fogyasztási hitel mely
általában átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál.

Gyakorlatban úgy működik, hogy a bank, vagy pénzintézet által jóváhagyott hitelkeret összeg erejéig a bankszámlánkról kifizetések teljesíthetők – legyen szó készpénz felvételről, kártyás vásárlásról vagy akár banki átutalás eszközöléséről.

A fedezet ennél a terméknél is jövedelem alapú, jellemzően a folyószámlára beérkező jóváírásokat (pl.: munkabér) vizsgálják, de más egyéb dokumentumot (pl.: munkáltatói igazolás) is kérhetnek az engedélyezéshez.

A banki döntés ahogy az egyéb fogyasztási hitelek esetében is egyrészt belső banki szabályozású, valamint a jövedelem terhelési törvény szabályozza, mely szerint fogyasztási hitelek esetén:

Fontos! Keret jellegű hiteleknél, mint a folyószámla hitelkeret a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) a teljes hitelkeret bejegyzésre kerül, és egy esetleges új hitel felvételnél a bankok kötelesek a bejegyzett hitelkeret 5%-ával számolni, mint hitel terhelés! Még abban az esetben is, ha az adott hitelkeret nincsen kihasználva!

A hitelkeretek felhasználása szabadon lehetséges, hitelcélt egyetlen bank sem ír elő folyószámla hitelkeretek esetén! Futamidőről gyakorlatilag nem beszélhetünk itt, mert a futamidő automatikusan hosszabbodik ahogy a számlára érkező jóváírások megérkeznek. A bank ettől függetlenül felülvizsgálatot elrendelhet, hogy újra lássák a hitelkeretre való jogosultságunkat – jellemzően olyan esetekben eszközölnek felülvizsgálatot mikor a számla jóváírások hektikussá válnak, vagy nem érkeznek meg a számlára úgy ahogy az engedélyezés előtti időszakban megérkeztek!

Hitelkártya esetén szintén egy keret jellegű fogyasztási hitelről beszélhetünk, tulajdonságaiban hasonló, sőt sok mindenben teljesen megegyezik a folyószámla hitelkerettel – a felhasználhatósága, a banki bírálati szempontok, a keret jellege és a jövedelem terhelhetősége teljesen azonos! Különbsége abban rejlik, hogy hitelkártya esetén fizikailag kapunk egy kártyát, a kártyabirtokos a pénzintézet által a rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra, és akár készpénz felételre is. Fontos! Készpénzfelvétel esetén szinte minden bank extra kamatokat számol fel, ezért érdemes inkább a hétköznapi vásárlásinkat a kártyával intézni!

Hitelkártyák esetén létezik egy úgynevezett elszámolási időszak, az ezen időszak alatt keletkezett költéseket a pénzügyi szolgáltató egy számlán tartja nyilván, majd egy havonta meghatározott időpontban – napon – értesíti az ügyfelet:

Az elszámolási napot követően az ügyfél szabadon dönthet, hogy csak a minimálisan elvárt tartozás követelést fizeti vissza, vagy a teljes elköltött hitelkeret összegét. Amennyiben – és egyben ebben is rejlik a termék nagyon jó oldala – a teljes összeget visszafizeti az ügyfél türelmi időszak alatt úgy extra időszakos vagy év végi jóváírásokat kaphat a pénzügyi szolgáltatótól!

A jóváírások rendszerint 1% és 5% összeg közötti összegek szoktak lenni, de a pontos összegek eltérőek lehetnek, ezek minden esetben a bankok szabályzatában megtalálhatók! A kamatmentes periódus rész jellemzően 15 nap, mely időszak alatt amennyiben a hitelkártya számlakivonatának elkészítésétől számított 15 napon belüli teljesítés történik, tehát a kártyabirtokos teljes egészében visszafizeti a tartozást, akkor nem csak az extra jóváírásokat szerezheti meg, de kamatmentessé is teheti a felhasznált hitelt! Ezeket a feltételeket csakúgy, mint a kamatokat, díjakat, elszámolási időszakokat az adott pénzintézet üzletszabályzata tartalmazza!

Sokan, a hitelkártyát jól használó ügyfelek között komoly bevételekre tudnak szert tenni a termék okos használatával! Kérjük keressék értékesítőeinket, akik látják az aktuálisan elérhető legjobb hitelkártya termékeket, és tájékoztatni tudják a legtöbb elérhető jóváírást elérő termékekről!

Személyi
kölcsön

Minősített fogyasztóbarát
személyi kölcsön

Áruvásárlási
hitel

Visszahívást kérek!

Adataid megadása után hitelszakértő kollégánk felveszi veled a kapcsolatot. Minden szolgáltatásunk teljes egészében kötelezettség és díjmentes.

    *-al jelölt mező kitöltése kötelező

    Kérj visszahívást szakértő kollégáinktól!
    Pontosan milyen feltételek mellett mennyi hitelhez juthatsz a bevételeid alapján? Milyen állami támogatásra vagy jogosult? Segítünk, hogy tisztábban lásd a lehetőségeid.
    Kérjen visszahívást szakértő Kollégáinktól!